Milyen Laptopot vegyünk?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy asztali PC-t vagy laptopot válasszunk?

Érdemes fejben tartani, hogy a laptopnak három előnye is van az asztali PC-vel szemben: a hordozhatóság, az alacsonyabb fogyasztás és a helytakarékosság.

A második fontos kérdés, hogy ragaszkodsz-e új géphez vagy használt mellett döntessz? Természetesen ugyanannyi pénzért sokkal jobb, picit használt gépet kapsz, mint újat.

Az üzleti és Gamer gépek világában nem ritka a 3 éves gyártói garancia, ilyenkor az adott gép  1-2 évesen jóval olcsóbban és garanciálisan kerülhet a birtokodba. 

A gép vásárlásakor lehetőséged van leellenőrizni a gyártó weboldalán, hogy mennyi a hátralévő garancia idő. Amennyiben nálunk vásárolsz laptopot, akkor a meglévő gyártói garancián kívül is, alapvetően 6 hónap garanciát biztosítunk minden készülékre és akár garanciabővítésre is van lehetőséged, néhány ezer forintért, plusz egy, vagy akár két év garanciával is megvásárolhatod a készülékedet.

Látható tehát, hogy a biztonságra vágyóknak sem kell egyértelműen elvetni a használt készülék vásárlását, csak oda kell figyelni, hol és milyen gépet vásárol az ember. 

A vásárlás előtt tisztázzuk magunkban, mire is fogjuk használni a gépet?
Alapvetően két irány létezik: Az első lehetőség egy mindenes gép, amit mindenhova magunkkal vihetünk, ezen tudunk jegyzetelni, feladatokat elkészíteni, adott esetben bemutatókat tartani és ezzel tarthatjuk a kapcsolatot a barátokkal, családdal, kollégákkal. Ez esetben fontos lesz a hordozhatóság, a vékony kialakítás, a strapabíró, masszív burkolat és a hosszú akkumulátoros üzemidő.

A második lehetőséggel akkor fogunk élni, ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, ez adódhat pl. építészeti 3D tervezés, vagy a saját igényeinkből (gépigényes játékok, videóvágás stb..). Ilyenkor nem érdemes kisméretű, vékony gépben gondolkodni. Az erős hardver megfelelő működéséhez hatékony hűtés kell, azt pedig vékony gépben lehetetlen kialakítani.

Még egy fontos dolgot kell mérlegelni vásárlás előtt, ez pedig az operációs rendszer kérdése. Általában nagy valószínűséggel Windows 10, 11 op.rendszert fogunk legtöbbször látni. Érdemes tehát a laptopot is ennek megfelelően választani. A kérdés az, hogy kész rendszer elé akarunk leülni, mert idő és/vagy hozzáértés hiánya miatt nem akarunk Windowst telepíteni, driverekkel bűvészkedni. Ebben az esetben olyan gépet kell keresnünk, amely gyárilag operációs rendszerrel együtt van. Ha viszont nem ijedünk meg egy kis telepítéstől és van gyakorlatunk benne (vagy van megfelelő ismerősünk, aki elvégzi nekünk), akkor vehetünk gépet operációs rendszer nélkül is.

Ilyenkor érdemes újra felhasználható Windows-t venni, így akár az eredeti ár töredékéért hozzájuthatsz jogtiszta operációs rendszerhez :)

Amikor felmerül a kérdést, hogy milyen laptopot vegyünk, a legfontosabb, hogy ismerjük a saját igényeinket és lehetőségeinket. Határozzuk meg, hogy mennyi pénzt szánunk a gépre, döntsük el, hogy új vagy használt gépet akarunk venni és írjuk össze fontossági sorrendben, hogy mire akarjuk használni a gépet. Ne felejtsük el: nincs olyan laptop, ami mindenre jó.

Ha egy gép jó játékra, akkor kevésbé lesz jó hordozásra. Ha egy gép kicsi, akkor nem lesz jó programozásra a kis kijelző miatt. Ha egy gép olcsó, akkor ne várjunk tőle extrém hardvererőt és strapabírást. Ha sikerül leküzdeni az irreális igényeket, akkor tudunk olyan készüléket választani, ami biztosan megfelelő lesz akár 4-5 évig. 

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén, látogass el üzletünkbe, segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb készüléket és a legkedvezőbb ajánlatot. 

LaptopCorner